Çatılar dışarıdan bakıldığında birbirlerine çok benzerler ve genel olarak aynı amaca hizmet ederler. Çatımız binamızın sıcaklık yalıtımını sağlar, onu hava olaylarından korur ve estetik bir görüntü kazandırır. Bu işlevlerden bazıları duruma göre binamızın konumuna, yapısına ve müşterimizin taleplerine göre daha öncelikli olabilir. Bu nedenlerden ötürü çatılar çok farklı malzemelerden imal edilebilir ve çok farklı tasarlanabilirler. Ahşap çatı yapımı da bu farklı malzeme ve tasarımlarla gerçekleştirilen uygulamalardan biridir.
Ahşap Çatının Tasarımı ve Avantajları
Bu uygulama yalıtım malzemesi ve kaplamanın doğrudan binanın üzerine yerleştirilmesi yerine, ahşap iskeletin üzerine yerleştirilmesidir. Bu binamızın üstünde aşina olduğumuz üçgen prizma şeklinde bir çatı tasarımıdır. Bu tasarımda açı nedeniyle su tahliyesi doğrudan çatının üstünden akıtlırak en kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir. Binanın dahilindeki su tahliyesinden bağımsız olduğu borularda tıkanıklık vb. durumlardan etkilenmez. Meteorolojik koşullardan etkilenme en az seviyede olmaktadır. Bina ile yalıtım malzemesi ve kaplamanın arasında oluşturulan hava boşluğu ısı yalıtımına çok büyük katkı sağlar. Ayrıca bu boş alan büyük bir depo alanı gibi kullanılabilmektedir. Ahşap malzemenin avantajları ise kolay ve hızlı inşa edilebilmesi, her yerde bulunabilmesi, tamir ve bakımının kolayca yapılabilmesidir. Bugün Uğur çatı ustası olarak ahşap çatı yapımı konusuna güzel bir örnek olduğunu düşündüğümüz Gaziosmanpaşa çatı yapımı işimizi sizlerle paylaşacağız.
Gaziosmanpaşa Ahşap Çatı Yapımı Projemiz
Bu projemizde müşterimizin taleplerine ve bütçesine göre yapabileceğimiz en doğru tasarımın ahşap çatı olacağına karar verdik. Tecrübeli çatı ustası olarak tasarım sürecinde sağlam ve işlevli bir çatı olmasını gözettik. Bütçe ve zamandan tasarruf amacıyla mümkün olan en az malzemeyle en verimli tasarımı yaptık. Bu tasarımdaki ölçülere göre hazırladığımız ahşap yapı elemanlarını projenin konumuna getirdik. Önce taşıyıcı elemanları binaya monte ettik. Ardından taşıyıcıların üzerine iskeleti inşa ettik. Bu aşamalarda çatı elemanlarının birbirlerine sağlam bir şekilde monte ettik. Su tahliyesinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için tasarımdaki uygun eğimi korumaya özen gösterdik. Ayrıca parapetlerin (binanın en üstünde bulunan alçak duvarlar) tasarımdaki gibi çatıyla uyumlu olmasına çok dikkat ettik. Çünkü çatı alçak kalırsa su tahliyesi sağlıklı olmaz. Yüksek kalırsa yada kaplamalar çok çıkıntılı olursa meteorolojik koşullara dayanıklı olmaz ve işlevini yerine getiremez.
Çatı elemanlarının montajının tamamlanmasının ardından ahşap malzeme ile iskeletin üstünü kapattık. Bu işlem esnasında parçaların arasında boşluk kalmamasına, kenarlarda tasarıma uygun olmayan çıkıntılar kalmamasına özen gösterdik. Ahşap malzemeleri iskelete sağlam bir şekilde monteledik. Bu işlemin tamamlanmasının ardından yalıtım malzemesini dikkatli bir şekilde serip ısıl işlemle sabitledik. Son aşamada ise su tahliyesini sağlayacak kaplamayı serip sabitleyerek projemizi bitirdik. Gaziosmanpaşa çatı ustası olarak müşterimizin güzel günlerde kullanmasını temenni ederiz. Sizde çatıya dair her sorunuz ve ihtiyacınız için Uğur çatı ustası ile görüşebilirsiniz.
Bu işimizden fotoğraflarımız: